Sağlık

Enginarın 5 faydası

Sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez besin maddelerinden biri olan enginar, papatyagiller familyasından oldukça faydalı bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde yetişen enginarın güçlü bir besin içeriğine sahip olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Enginar A ve C vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum, çinko ve B1 vitaminleri açısından oldukça zengindir. , B2, B6. Aynı zamanda çok iyi bir lif kaynağı olan enginar birçok hastalığa karşı faydalıdır. İşte enginarın 5 faydası…

 

kolesterolü düşürür

Enginarda bulunan luteolin adı verilen antioksidan element, kolesterolü düşürmede etkilidir. Enginar yapraklarının kandaki kolesterol seviyesini düşürdüğünü kanıtlayan birçok bilimsel çalışma var.

karaciğeri korur

Enginarın en bilinen faydası karaciğeri koruyucu etkisidir. Enginar yaprağı ekstresi karaciğerin korunmasına ve yenilenmesine yardımcı olurken safra üretimini arttırarak karaciğerden zararlı toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.  

Kanser riskini düşürür

Enginar içeriğindeki pek çok antioksidan hem bağışıklığı güçlendirir hem de serbest radikalleri vücuttan atarak kanseri önler.

Kan şekerini dengeler ve kilo kontrolü sağlar.

Enginar, yüksek lif (posa) içeriği sayesinde kan şekerinin hızlı yükselişini pürüzlendirir ve vücudun posa ihtiyacını karşılayarak kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunur. Lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin düzgün çalışmasına da yardımcı olur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Kan basıncını dengeler

İçerdiği potasyum sayesinde vücudun sodyum potasyum dengesini sağlayarak kan basıncının yani tansiyonun sabit kalmasını sağlar.

Basmati pirinci ile enginar tarifi

Malzemeler:2 adet enginar, 1 adet limon, ¼ demet dereotu, 1 su bardağı basmati pirinci.

Yapılışı: Enginarları 1 bardak su ile bir tencerede yarım limonun suyunu ekleyerek kaynatın. Farklı bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve basmati pirinci ilave ettikten sonra enginarların kalan kaynar suyunu ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pişirin. Küp doğranmış enginarları ve kıyılmış dereotunu tencereye ekleyin ve 5-10 dakika dinlendirin. Son olarak limonların kabuklarını rendeleyip karışıma ekleyin ve servis esnasında kalan yarım limonu üzerine sıkın.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-bayramic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu